Реклама

ЗОШТО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НЕ ЗАТВОРА УЧИЛИШТА КАКО ДРУГИТЕ ЗЕМЈИ?

Многу земји преземаат тешки мерки за спречување на ширењето на коронавирусот, вклучувајќи затворање на училиштата, масовните собири и сериозни ограничувања на патувањето. Но, Велика Британија донесе релативно скромни мерки за контрола. Разликите можат делумно да се објаснат со фактот дека некои од овие земји се понапред во нивните епидемии. Но, јасно е дека Велика Британија усвои повеќе етапен пристап.

Компјутерските симулации укажуваат дека Велика Британија е во раните фази на својата епидемија, која се очекува рапидно да се зголеми за четири недели и ќе достигне врв за време од 10 до 14 недели. Сер Патрик Валанс, главен научен советник на владата на Велика Британија и главен медицински офицер проф. Крис Вити ја осудија одлуката дека е прерано да се наметнат сериозни ограничувања во оваа фаза.

Agria
uk_scientist

Ваквите ограничувања може да траат неколку месеци и да ризикуваат „самоизолациски замор“, при што луѓето ги напуштаат своите домови во исто време кога епидемијата е на својатата највисока точка. Постарите лица се особено изложени на ризик од развој на сериозни симптоми. Но, многу од нив веќе се изолирани. Отсекувањето од заедниците во оваа фаза, кога ризиците се релативно ниски, би создале непотребни потешкотии за нив.

Сер Патрик и проф. Витни исто така советуваа против забраната за масовните собири. Повторно, нивните компјутерски модели посочуваат дека ова би било помалку ефикасно и пореметувачко од мерките што ги препорачаа: миење на рацете и замолување на луѓето да се изолираат ако покажат симптоми на болеста. Овие мерки, ако правилно се спроведат, би можеле да го намалат бројот на случаи за 20%, вели Сер Патрик.

„Луѓето се со поголема веројатност да го фатат вирусот од член на семејство или пријател некаде на мал простор отколку на голем простор, како што е спортски стадион“, рече тој.

Исто е и со затворањата во училиштата. Додека Ирска, Франција и Данска се земји што ги затвораат училиштата, за момент барем тие остануваат отворени во Велика Британија. Затворањето на училиштата е ефикасно за контрола на сериозни епидемии на грип, но се чини дека Ковид-19 помалку влијае на децата. Сепак, сеуште постои ризик, тие би можеле да го пренесат на своите родители, баби и дедовци. Покрај тоа, затворањето на училиштата ќе одземе многу потребен медицински персонал далеку од своите работни места додека тие се грижат за своите деца.

Британската стратегија е да го одложи почетокот на епидемијата до летните месеци, кога медицинските лица се под помал притисок и да дојде до ширење на епидемијата, да може третманот да се контролира. Целта е исто така да се управува со ширењето на инфекцијата, така што населението гради имунитет на вирусот доколку се врати во следните години. Напорите да се искорени тоа премногу брзо, ризикува да се врати епидемијата, можеби во текот на зимата, откако ќе бидат укинати екстремните мерки. Ова ќе биде време кога здравствените служби повторно ќе бидат под притисок.

Важно е да се нагласи дека оваа стратегија е изготвена врз основа на докази и придонес од многу од водечките светски научници и лекари, од кои многумина биле вклучени во контролата на ширењето на вирусот во Кина и Сингапур. И забележително е дека ниту еден од епидемиолозите од Велика Британија – специјалисти за ширење на болести, не се изјаснија во главните медиуми против пристапот на владата на Велика Британија. Несомнено, има некои што не се согласуваат со стратегијата. Но, постои прифаќање од таквите критичари дека Сер Патрик и проф. Витни се оние на жешкото место, морајќи да ги направат најголемите повици што ги оствариле во нивниот професионален живот. Значи, научната заедница е подготвена да им даде корист на сомнежот и да не зборуваат, барем засега.

Извор BBC