Реклама

Како да се исчисти, за да се убие коронавирусот

Вашиот кујнски кабинет можеби веќе е опремен со средства за чистење кои можат да го убијат коронавирусот. Но, нема да функционираат сите хемикалии, и ниту една не е толку нежна на вашата кожа како комерцијалните распрскувачи/гелови за раце, сметаат експертите од универзитетот „Рутгерс“.

Zito baner

Шиобејн Дафи, вонреден професор по екологија со експертиза за појава на вируси и микробиолошки еволуции и Доналд Шафнер , професор и специјалист за проширување во науката за храна со експертиза во проценка на микробиолошки ризици и миење на рацете, ги нудат следниве совети за чистење за да ги убијат микроорганизмите кои предизвикуваат Covid-19 и други смртоносни заболувања.

Agria

„Нема многу научни студии за тоа кои се најефикасните средства за дезинфекција што треба да ги користиме против САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува Covid-19, затоа што беше откриен неодамна“, рече Дафи. „Значи, научниците претпоставуваат дека она што работи против други коронавируси може да работи против овој“.

Шафнер рече: „Секоја хемикалија за дезинфекција има свои специфични упатства. Но, важно општо правило е дека не треба да го избришете растворот за чистење веднаш штом сте го примениле на површина. Нека седи таму доволно долго за да ги убие вирусите “.

Општи упатства за дезинфекција:

Центрите за контрола и превенција на болести во САД препорачуваат дневна дезинфекција за честопати допирани површини, како што се маси, штикли, рачки, биро, телефони, тастатури, тоалети и мијалници.

CDC исто така препорачува употреба на детергент или сапун и вода на валкани површини пред дезинфекција. Ако некој во вашиот дом е болен со симптоми слични на грип, размислете редовно да дезинфицирате предмети во вашиот дом, бидејќи се покажа дека SARS-CoV-2 преживува 16 часа на пластика.

Без оглед на решението што го користите, оставете го да остане во контакт со површината доволно долго за да убие вируси и други патогени. Потребното време ќе зависи од хемикалијата.

Не користете различни средства за чистење истовремено. Некои хемикалии за домаќинство, ако се мешаат, можат да создадат опасни и отровни гасови.

Белилото (Bleach):

Белилото може да се разреди со ладна вода за да се направи ефикасен дезинфекција против бактерии, габи и многу вируси, вклучувајќи коронавируси. Обично можете да користите ¼ чаша белило на 1 галон ладна вода – но не заборавајте да ги следите упатствата на етикетата на белилото.

Направете разреден раствор за белење по потреба и користете го во рок од 24 часа, бидејќи неговата способност за дезинфекција исчезнува со текот на времето.

Не-порозни предмети како пластични играчки можат да се потопат во белилото 30 секунди. Површини за домаќинства што нема да бидат оштетени од белилото треба да изложат 10 или повеќе минути изложеност.

Растворите за белење се многу тешки на кожата и не треба да се користат како замена за миење на рацете или средства за смирување на рацете.

Алкохол:

Алкохолот во многу форми, вклучувајќи триење на рацете со алкохол, може да биде ефикасен за убивање на многу патогени. Можете да го разредете алкохолот со вода (или алое вера да направите санитатор за раце), но не заборавајте да задржите концентрација на алкохол од околу 70% за да ги убиете коронавирусите. Многу средства за дезинфекција на рацете имаат концентрација од околу 60% алкохол, сите тие се ефикасни против коронавирусите.

Решенијата од 70% алкохол треба да се остават на површините 30 секунди (вклучително и мобилните телефони – но проверете ги советите на производителот на телефони за да бидете сигурни дека не ја поништите гаранцијата) за да осигурите дека ќе убијат вируси. Чистиот (100%) алкохол испарува премногу брзо за оваа намена.

Контејнерите со 70% алкохол треба да бидат запечатени за да се спречи испарувањето. Но, за разлика од решенијата за белење, тие ќе останат моќни сè додека се запечатат помеѓу употребата.

70% раствор на алкохол со вода ќе биде многу груб на вашите раце и не треба да се користи како замена за миење на рацете или средства за смирување на рацете.

Водород пероксид:

Водород пероксид обично се продава во концентрации од околу 3%. Може да се користи како што е, или разреден на 0,5% концентрација за ефективна употреба против коронавируси на површините. Треба да се остави на површините една минута пред да се избрише.

Природни хемикалии (оцет или масло од чајно дрво):

Оцет, масло од чајно дрво и други природни производи не се препорачуваат за борба против коронавируси. Студијата за вирус на грип открила дека чистењето со 10% раствор на сладок оцет е ефикасно, но неколку други студии откриле дека оцетот може да убие само значителен дел од вирусите или други микроби. Додека маслото од чајно дрво може да помогне во контролата на вирусот што предизвикува ладни рани и нема докази дека може да убие коронавируси.

Извор Futurity