Реклама

СЗО: Може ќе бидат потребни и до 150 милиони тестови за коронавирус ширум светот

Претставникот на Светската здравствена организација (СЗО), Мајк Рајан денеска изјави дека досега ширум светот има дистрибуирано околу 1,5 милиона тестови за коронавирусот, но во иднина постои можност да бидат потребни и 80 до 100 пати повеќе за да се задоволат потребите. Иако звучи доста екстремно тоа е заклучок добиен по направена анализа.

Zito baner

Според него, СЗО се соочува и со нови потешкотии ширум светот како што се распоредувањето на персоналот и материјалите, вклучувајќи ги и тестовите за коронавирусот и заштитната опрема, пренесува Тасс.

Agria