понеделник, 1 март, 2021
Реклама

Доживотен затвор за Демири и браќата Исмаиловиќ за „Монструм“

За кривичното дело „тероризам” во судски предмет „Ммонструм“ се обвинети Халил Демири и Африм Исмаиловиќ (во бегство) и Агим Исмаиловиќ и тоа со доживотен затвор.

Обвинетиот Хаки Азири се осудува на казна затвор од 9 години, а Фејзи Азири е осуден на казна затвор од 15 години.

Kegi Mobi

Во недостиг на докази дека го извршил кривичното дело „тероризам” од обвинение е ослободен Сами Лута.

По правосилната пресуда од скопска Апелација во 2014 година за овој случај беа поднесение жалби до Врховен суд на РСМ, кој во ноември 2017 година донесена одлука да се укинат пресудите на Кривичниот и Апелацискиот суд во Скопје. Со ова одлука и обвинетите после пет и полгодини затвор беа пуштени да се бранат од слобода.

Убиствата кај Смилковското езеро се случија на 12 април 2012 година, на Велики четврток, пред празникот Велигден, кога беа убиени момчињата Кире Тричковски, Филип Славковски, Цветанчо Ацковски, Александар Наќевски и рибарот Борче Стефановски.

Можеби ќе ве интересира: