Реклама

Осум години затвор за поранешен градоначалик на Битола

Кривичниот суд му пресуди осум години затвор на поранешниот градоначалник на Битола, Владимир Талески, за злоупотреба на службената должност. Поранешниот раководител на општината Слободан Бончановски доби шест и пол години затвор. Во предметот „Транспортер“ за ученичкиот превоз во Битола, од вкупно 21 обвинет, 11 добија ефективни затворски казни во висина од две години и два месеци до три години и три месеци.

Zito baner

Обвинетите одговараа за кривично дело „злоупотреба на службена положба“, во кое се товарат дека направиле штета од над 550 илјади евра. Тие имаат право и на жалбена постапка пред Апелација.

Agria
Добрила Кацарска

Читајки ја првостепената пресуда речиси еден час, судијката Добрила Кацарска објаснуваше зошто јавната набавка за ученички превоз во Битола, била незаконска и што преземале обвинетите.