Реклама

Хрватска од 1 јануари членка на Шенген зоната

hrvatska

EУ денеска го потврди приемот на Хрватска во Шенген зоната, соопштија хрватските претставници на блокот.

„Последниот чекор е завршен! Усвоена одлуката на Советот . Сега е официјално потврдено дека Хрватска се приклучува на Шенген зоната од 1 јануари 2023 година“, се вели во твитот на постојаното претставништво на Хрватска во ЕУ.

Agria

За одлуката беше потребна согласност од сите земји на ЕУ кои се членки на Шенген зоната, додека четирите надворешни членки кои се надвор од блокот не одлучуваат за тоа. Шенген зоната моментално вклучува 22 од 27-те земји-членки на ЕУ, како и Швајцарија, Норвешка, Лихтенштајн и Исланд кои не се членки на ЕУ.

Можеби ќе ве интересира: