Реклама

Видео) Бугарите положија цвеќе на гробот на Гоце Делчев

Goce Delcev

Вицепремиерот за јавен ред и безбедност и министер за внатрешни работи Иван Демерџиев положи венец со цвеќе на гробот на Гоце Делчев во црквата Св. Спас“. Тој пред новинарите го коментираше задржувањето на Бугарите на граница, но и тоа што европратеникот Ангел Џамбаски не дојде во Македонија.

Содржината продолжува под рекламата

Демерџиев реагираше што Бугарите чекале на граница и од пред Свети Спас кажа дека ќе подареле три генератори за струја, за да системот повеќе не биде во прекин.

Содржината продолжува под рекламата

Agria

Демерџиев пред новинарите кај црквата Свети Спас за доаѓањето на Џамбаски и Костадинов посочи: „Јас зборев со нив и кажав да останат во Бугарија. Ме послушаа. Тие не дојдоа до граница. Тоа за мене е направилниот пат, не треба провокации“.

Бугарскиот вицепремиер посочи дека очекува Македонија реципрочно да одговори и да ги пушти Бугарите да го слават Гоце Делчев, исто како што Бугарија ги пушти Македонците претходно.

„Очекувам секој бугарски државјанин да стигне без било какви интервенции“, кажа тој.

Прашан дали е пријателство односот на поединечни политичари од Бугарија кои Македонија ја нрекуваат бугарска држава, Демерџиев рече: „За нас е јасно е дека Северна Македонија е суверена независна држава“.

Можеби ќе ве интересира: