Реклама

Фирмите не ги намалија цените на храната, па ќе останат без субвенционирана струја

Kam Market

Компаниите од прехранбениот сектор, кои користат субвенции за струја, може да останат без оваа помош, оти првичните податоци покажале дека 60 до 70 отсто од овие компании не ги намалите цените на храната. Токму затоа Министерството за економија ќе предложи да се укине мерката за субвенционирана струја за компаниите.

Мерката ќе остане да важи за училиштата и јавните комунални претпријатија.

Министерот за економија Крешник Бектеши вели дека се работи на нови мерки за да се намалат цените на основните прехранбени производи.

Agria

„Мерката за ограничување на маржите на основните прехранбени производи целосно се почитува од трговците, но голем дел од прехранбените компании кои користат субвенционирана струја од државата не ги намалиле цените“, рече министерот за економија Крешник Бектеши во интервју за ТВ Алсат.

Мерката што Владата ја донесе за субвенционирање на струјата на компаниите што произведуваат основни прехранбени производи ја користат над 250 фирми.

Можеби ќе ве интересира: