Реклама

(ВИДЕО) Погледнете како изгледаше поп-рок и хеви метал сцената во Велес пред 30 години

La Mans

Велес отсекогаш имал одлична поп-рок сцена. Првите бендови почнуваат да се формираат уште во 60-тите години на минатиот век, па така, од оние најзначајните, ќе ги споменеме групите „Триумфи“, „Лебеди“, „Магична крв“. Постарите велешани сеуште се сеќаваат на игранките во холот на гимназијата „Кочо Рацин“, на кои овие бендови ја забавувале тогашната младина. За жал, видео материјал од овие настапи нема.

Триесетина години подоцна, со осамостојувањето на Македонија, на почетокот на 90-тите години од минатиот век, доаѓа до експанзија на рокенрол културата. Тој „вирус“ го зафати и Велес, па во тој период се појавија десетици бендови, кои настапуваа на концерти, а дел од нив и снимија албуми, како што се групите „Ла Манш“ и „Струјно коло“.

Agria

Тогашното кино „11 Октомври“ беше сцената, на која многу од овие бендови настапуваа, а за среќа, благодарејќи на велешаните Борче Стојанов и Роберт Трајков, кои во тој период членуваа во неколку поп-рок и хеви метал бендови, на youtube каналот е зачуван видео материјал од концерт на повеќе велешки групи, насловен како „Велешка рок лига“, кој го снимал Телевизија Здравкин. Концертот е одржан есента 1991 година, пред преполната сала на киното.

Во следниот период ќе ви ги пренесеме настапите на неколку бенда на овој концерт. Многумина кои тогаш членуваа во бендовите, денеска се успешни бизнисмени, адвокати, лекари, инженери. Можеби некој од вас и ќе се препознае себе си во публиката.

Почнуваме со групата „Ла Манш“ која во тој период важеше за најпопуларна група од Велес и една од попопуларните во земјата, која сними и два албуми за Музичката и касетна продукција на Македонската радио телевизија.