Реклама

(ВИДЕО) Австралиските научници го снимија ефектот од носење маска за лице при ширење на Ковид-19

Maski za corona

Маски за лице изработени од платно, веројатно треба да имаат најмалку два слоја, а по можност три, за да се спречи ширењето на вирусни капки од носот и устата кои се поврзани со ширењето на Ковид-19, се вели во студијата за случајот објавена на интернет-страницата на списанието Торакс .

Вирусни капки се појавуваат за време на кашлање, кивање или говор. Се верува дека маските за лице ги штитат здравите луѓе од вдишување на заразни капки, како и го намалуваат ширењето на оние кои веќе се заразени.

А која маска најмногу штити од коронавирус погледнете го видеото кое го направија интернет-страницата на списанието Торакс .

Истражувачите користеле сопствен систем за осветлување на ЛЕД и камера со голема брзина за да го забележат ширењето на капките во воздухот произведени од здраво лице без респираторни инфекции за време на говорот, кашлањето и кивање додека носат секој од овие типови маски.

Mожеби ќе ве интересира:

Реклами