Green Life

март, 2024

 • 23 март

  (ФОТО) Грин Машинс на Брако склучи соработка за продажба на возила во Мексико со мексиканскиот застапник Мегамил

  Брендот возила за чистење на урбани средини Грин Машинс на БРАКО, склучи соработка со Мегамил за продажба на македонските возила на пазарот во Мексико. Возилата на Грин Машинс беа промовирани на официјален во седиштето на застапникот, на кој присуствуваа директорот на Грин Машинс, Ангел Анѓушев, директорот на американската филијала на Грин Машинс, Александар Младеновски, генералниот директор на Мегамил, …

август, 2023

 • 14 август

  (ВИДЕО) Еко-урбана мобилност во општините

  eko-urbana-mobilnost-strumica

  Општина Струмица изгради велосипедска инфрастуктура во рамките на еко-урбана мобилност. Проектот е со вредност од 750 илјади евра финансиран од ЕУ.Содржината продолжува под рекламата „Првичната идеја, нам, како Локална самоуправа ни беше да направиме трансформација на целиот град, велосипедот не биде користен само како рекреативно средство. Напротив, сакаме да го …

 • 8 август

  (ВИДЕО) Инвестирање во фотоволтаиците – предизвици и придобивки за компаниите

  trajko-ajtov

  Има ли интерес за фотоволтаици? По првиот бран на инвестиции во 2022 година, македонските компании продолжуваат да инвестираат во обновливи извори на енергија.Содржината продолжува под рекламата „Во моментов има интерес сеуште, нема некое зголемување, но нема ниту намалување на интересот за местење на фотоволтаици. Тоа може да се смета како …

 • 8 август

  (ВИДЕО) „Живот во зелено“ Дебата со Марко Бислимовски, Виктор Андонов и Трајко Ајтов

  Debata Zivot vo zeleno

  Фотоволтаиците во последно време станаа, потреба или помодарство. Многумина се жалеа на почетокот дека процедурите се многу сложени. Во меѓувреме Владата ги поедностави процедурите околу поднесување на документација за фотоволтаиците.Содржината продолжува под рекламата Во дебатата во која учествуваа Марко Бислимовски, претседател на Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги, Виктор …

 • 4 август

  (ВИДЕО)Топлотните пумпи решение за намалување на потрошувачката на електрична енергија

  toplotni-pumpi-djivi-gevgelija-zivot-vo-zeleno

  Во последно време многу се зборува за топлинските пумпи како понова алтернатива за греење. Од фирмата за ладење и греење „Џиви“ од Гевгелија велат дека е најиновативното решение за намалување на потрошувачката на електрична енергија во вашиот дом. Содржината продолжува под рекламата Со избор на топлински пумпи воздух-вода  добивате  греење во …

 • 3 август

  (ВИДЕО) „Живот во зелено“ со Марко Бислимовски и Виктор Андонов

  Zivot vo zeleno Bislimovski Andonov

  Македонија излезе од тешка криза на енергетско поле. Зголеменото домашно производство на електрична енергија го одржува трендот на пораст, а тоа е клучно за ублажување на последиците од енергетската криза, како и за креирање на мерки за поддршка на најранливите категории на граѓани и на стопанството.Содржината продолжува под рекламата Во …

 • 2 август

  (ВИДЕО) Промени на јавното осветлување за енергетска ефикасност во единиците на локална самоуправа

  Dragan Anastasov Probistip

  Високите сметки за струја ги натераа општините да размислуваат за енергетска ефикасност во јавното осветлување се со цел да се намалат сметките за струја.Содржината продолжува под рекламата Една од општините која се реши на овој чекор е Општина Пробиштип. Минатата година општината платила 23 милиони денари за јавно осветлување. Градоначалникот …

 • 1 август

  (ВИДЕО) „Живот во зелено“ со Стојан Вујичиќ

  Zivot vo zeleno Stojan Vucik

  Филмот „Стела“ во многу работи ќе биде пионер. Тоа е првиот македонски детски игран филм. Но, пионер е и според друга особина – тоа е првата еколошка или зелена продукција кај нас. Продуцентите од „Дрим фактори“ и целата екипа што работеше на филмот се потрудија што помалку да ја загадат …

јули, 2023

 • 31 јули

  (ВИДЕО) Биогасна електрана најстабилен производител на електрична енергија

  biogasna centrala Saramzalino

  Биогасната електрана е најстабилен производител на таканаречената чиста и еколошка електрична енергија, бидејќи нејзиното производство не зависи од ветер, сонце или вода туку целосно може да се контролира. Содржината продолжува под рекламата Првата биогасна електрана со најмодерна технологија започна да работи пред неколку месеци, со инсталирана моќност од два мегавати на …

 • 29 јули

  (ВИДЕО) Инвестиции во енергетска ефикасност на училиштата

  zivot-vo-zeleno-panko-fotovoltaici

  Со намалување на потрошувачката на енергија во кој било објект, се врши директно влијание врз загадувањето на животната средина и заштедата на енергенси. Енергетската ефикасност станува основен елемент при градбата на новите објекти, додека за веќе постоечките, таа може да се подобри со минимална реконструкција и доработка. Модниот тренд или …