Реклама

Втор круг од локалните избори, се бираат градоначалници во 44 општини

Гласањето за вториот круг од локалните избори започна во 7 часот и ќе трае до 19 часот. Во вториот круг се гласа во вкупно 44 општини. Право на глас имаат 1.353.990 избирачи на 2.481 избирачко место.

Zito akcija 640x289px

Во првиот круг беа избрани 32 градоначалници, како и членовите во општинските совети.

Agria

Повторување на гласањето за градоначалник и за совет ќе има на едно избирачко место (0543) во Дебар, а ќе се прегласува и на избирачко место 2957/1 во Шуто Оризари за членови на совет. Управниот суд го поништи гласањето на овие две избирачки места за гласањето од првиот круг на изборите на 17 октомври.

Денеска нема да има гласање за градоначалник во Маврово-Ростуше и Центар Жупа, бидејќи не беше исполнет законскиот цензус на гласање во првиот круг од изборите да излезат најмалку една третина од запишаните гласачи во Избирачкиот список. За овие две општини ДИК ќе ја извести Владата, а потоа во Маврово-Ростуше и Центар Жупа ќе се организира повторување на гласањето за градоначалник согласно Законот за локална самоуправа. Членови на советот се избрани, бидејќи за нив не е потребен цензус.

Во 19 часот треба да следи затворање на гласачките места.

Записниците и другиот изборен материјал, избирачкиот одбор ги доставува до Општинската изборна комисија, односно Изборната комисија на градот Скопје, во рок од пет часа по завршувањето на гласањето. Изборниот материјал до ОИК го доставува претседателот на ИО во придружба на заинтересирани членови на ИО или претставници на подносителите на листите и претставници од полицијата, ако за тоа има потреба.

Гласањето започна вчера кога се изјаснуваа болните и немоќните, лицата со коронавурус и во замоизолација. Првпат на локалните избори се применуваат терминали за биометриска идентификација на гласачите, а се применуваат и општите мерки за заштита од Ковид-19.

Можеби ќе ве интересира: