Реклама

Инфлацијата во мај зголемена за 0,9 проценти во однос на април

Market vnatre

Инфлацијата мерена преку индексот на трошоците на животот во мај 2024 година, во однос на април 2024 година изнесува 0.9 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Текстот продолжува под рекламата

Zito akcija 640x289px

Според податоците, зголемувањето на инфлацијата во мај 2024 година, во однос на април 2024 година, е резултат на зголемувањето на трошоците на животот во следните групи: ресторани и хотели за 3.1 %, рекреација и култура за 2.1 %, транспорт за 1.9 %, облека и обувки за 1.5 %, мебел, покуќнина и одржување на домаќинствата за 1.0 %, храна и безалкохолни пијалаци за 0.7 %, разновидни стоки и услуги за 0.4 %, домување, вода, електрика, гас и други горива, здравје за 0.1 %.

Текстот продолжува под рекламата

Agria

Намалување на трошоците на животот е забележано во групата комуникации за 0,3 проценти, а на исто ниво остануваат трошоците на живот во делот алкохолни пијалаци, тутун и наркотици и образование. Во споредба со мај минатата година се бележи зголемување од 4,5 проценти.

Цените на мало во мај во споредба со април бележат зголемување од 1,3 проценти, а во однос на мај лани зголемување од 5,8 проценти.

Можеби ќе ве интересира: