Реклама

ЦУК: Пожар кај село Ногаевци

Pozar na Jakupica Avgust 2023
ФОТО: АРХИВА

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека вчера се регистрирани шест пожари во последното деноноќие и сите се изгаснати. Едно од местото каде гореѓе вчера е село Ногаевци, каде горела ниска вегетација.

Текстот продолжува под рекламата

Zito akcija 640x289px

Пожарникарите интервенирале за гаснење во: Општина Сарај, кај с.Лака (горела дива депонија); Општина Карпош, во реон на средно Нерези (ѓубриште); Општина Кичево кај с.Колари (стрниште и ѓубриште); Општина Велес, близу с.Ногаевци (ниска вегетација); Општина Куманово; кај Градски гробишта покрај ул.„Перо Чичо“ (ниска веетација) и во Општина Струмица во полето кај с.Баница (гореле дива депонија, трска и ниска вегетација).

Текстот продолжува под рекламата

Agria

ЦУК превентивно потсетува дека при прошетките во природа може граѓаните да имаат случај да се сретнат со змии, па, иако во ретки случаи, можат дури и да бидат гризнати од влекачите. Во таков случај и после права самопомош, е корисно да се јават на 112 во ЦУК, при што ќе бидат поврзани со Итната медицинска помош. Ако змијата е отровна, покрај правилната прва самопомош е многу важно и за што пократко време да се добие и медицински третман.

Можеби ќе ве интересира: