Реклама

Порталот за борба против ренсомвер им помага на жртвите од хакерски напади

ransomwere

Европол денеска соопшти дека специјализираниот интернет портал https://www.nomoreransom.org нуди бесплатна помош за жртвите на ренсомвер – компјутерски вирус со чија помош хакерите од физички и правни лица изнудуваат откуп и оти досега е спречено 632 милиони долари да дојдат до криминалците.

Zito akcija 640x289px

Ако вирусот ренсомвер продре во компјутер почнува да ги шифрира потенцијално важните податоци и корисникот не може да пристапи без да им плати откуп на хакерите.

Agria

Такви хакерски напади се случуваат со години, но последните месеци се интензивираа, а на мета се болниците и владините институции на некои земји и тоа во ситуација кога светот е погоден од пандемијата со Ковид-19, наведува Европол во соопштението издадено по повид четири години од постоењето на порталот https://www.nomoreransom.org. (No more ransom – нема повеќе откуп)

Порталот досега имал над 4,2 милиони посетители од 188 држави.

Со 163 партнери, порталот е прв пример на јавно-приватно партнерство во таа област и е достапен на 36 јазици, а во изминатата година во својата збирка воведе 28 софтверски алатки за декрипција и може да се избори со 140 различни типови на ренсомвер вирус.

Извор: libertas.mk

Можеби ќе ве интересира:

https://batali.net/9131/maroko-gi-stava-vo-karantin-najgolemite-gradovi-poradi-koronavirusot/