Реклама

Ратите за кредити и извршителските активности се одложуваат за три месеци?

Zoran Zaev

Ратите за кредити кон банките и извршителските активност ќе се одложат за три месеци, најави лидерот на СДСМ Зоран Заев во емисијата Клик плус на ТВ 21.

Zito baner

„Априлската рата и фирмите и граѓаните погодени од кризата ќе можат да ја платат во јули месец и ако требало да ја платат во април имаат уште 12 рати кои што им завршуват во април 2021 година, почнувајќи сега со тој мораториум да плаќаат од јули 12 рата ќе им заврши во јули 2021 година. Тоа значи дека имаме буквално поместување за три месеци. Во овие три месеци и десет дена ќе се случи и стопирање на сите извршители“, рече Заев.

Agria

Според него први на удар од кризата се 43.000 вработени во угостителството и трговијата.

„Овие мерки кои се најавени од Владата, до сега имаат сериозен импакт. Особено кредитите без камата од Банката за развој, инвестиции во придонесите за вработените кои ги намалуваме за 50 отсто и други. Ние имаме до сега 20-тина милиони евра алокација кон здравствтото, потоа имаме кон Центарот на управување со кризи, Армијата, полицијата каде веќе 30 милиони евра се алоцирани. До 200 милиони евра ќе стигне финансиската подрршка за стопанството“ потенцираше Заев.