Реклама

(ВИДЕО) Димитров: Со хуманитарни летови ќе се враќаат граѓаните заглавени во странство

Со хуманитарни летови државата ќе ги враќа дома македонските граѓани кои се загалавени во трети земји, но откако ќе се вратат, ќе мора да одат во карантин.

Zito baner

Министерот за надворешни работи Никола Димитров на прес конференција ја образложи ситуацијата со македонските граѓани заглавени во странски гржави. Тој рече дека владата ги задолжила Министерството за надворешни работи и Министерството за транспорт и врски да подготват посебен план за хуманитарни летови за граѓаните кои се надвор од земјава, а кои поради мерките на другите држави не можат да се вратат назад.

Agria

Законска обврска на овие граѓани ќе биде кога ќе се вратат да поминат соодветен број денови во карантински услови за нивна и за безбедност на сите останати граѓани.

Министерот Димитров апелираше овие граѓани на кои им треба помош да се врата во земјата пријавувањето да го направат до утре, недела, 22 март, до 18.00 часот поладне, за институциите да имаат прецизна бројка.

Телефоните за пријавување за извлекување од трети држави се:

+389 75 273 732 (редовна линија, Viber и WhatsApp)

+389 75 446 647 (редовна линија)

+389 70 282 078 (редовна линија, Viber и WhatsApp) Електронска пошта: [email protected]

Целата прес конференција на министерот за надворешни работи Никола Димитров: