Реклама

Германците ги бива за сѐ – сега се и најинвентивна нација

Неодамнешното рангирање на Блумберг кое ги покажува најиновативните земји според вредноста на индексот ја стави Германија беше на врвот на листата во 2020 година, прекинувајќи ја шестгодишната доминација на Јужна Кореја. САД е рангирана на деветтото место, губејќи едно место во споредба со 2019 година.

Рангирањето вклучува фактори како што се трошоците за истражување и развој, бројот на домашни апликации за патенти и бројот на домашни јавни високотехнолошки компании. Како што покажува табелата, Германија постигна 88,21 од 100 можни поени.

Како што покажува табелата, Германија постигна 88,21 од 100 можни поени. Сингапур и Данска беа земјите со најголем напредок меѓу најдобрите 10, искачувајќи се по три позиции.

Можеби ќе ве интересира: