понеделник, 1 март, 2021
Реклама

Владата и матурантите постигнаа договор – матура на 5 јуни со два екстерни и еден интерен испит

Blendi Hodai

Владата и Сојузот на средношколци изнајдоа заедничко решение со кое секој матурант ќе може да се запише на било кој факултет во државата или надвор.

„Наставниците треба материјалите за полагање и прашањата да ги подготват и споделат најдоцна три недели пред денот на испитот. Тие треба да содржат најмалку 60, најмногу 100 прашања. Се договоривме за зголемување на коефициентот кај несоодветниот екстерен испит од 0,5 на 0,9, односно од 5 на 9 поени“, истакна Бленди Ходаи.

Kegi Mobi

Матурата оваа година наместо на 29 мај, ќе започне на 5 јуни.

Можеби ќе ве интересира: