Реклама

Владата одлучи: Горивата ќе поскапат со новата еколошка такса

Benziska pumpa

Предлогот за повисоки еколошки такси од 3,5 и 3,1 денар за увоз на нафтени деривати попладнево помина на седница на Владата.

Со предложените измени се предвидува зголемување на еколошката такса, односно се предлага зголемување на давачката за увоз на нафтените деривати во земјата за 3,5 денари за моторен бензин со содржина на олово повисока од 0,013 г/л и за авионски бензин, гориво за дизел мотори, екстра лесно масло за горење и масло за горење М1, М2 (мазут), како и зголемување од 3,1 денар за моторниот безоловен бензин со содржина на олово до 0,013г/л како помалку загадувачки нафтен дериват во однос на останатите предвидени деривати.

Agria

За разлика од денешниот усвоен предлог за зголемување на давачките за увоз на нафтени деривати, Владата вчера усвои предлог за намалување на ДДВ за електрична енергија за домаќинствата. Според вчерашниот усвоен предлог, ДДВ за струја од 18 отсто се намалува на 5 проценти за периодот од 1 јули 2021 до 30 јуни 2022. За периодот од 1 јули 2022 до 30 јуни 2023, пак, предлогот предвидува ДДВ да изнесува 10 проценти, а од 1 јули 2023 повторно ќе се врати на сегашните 18 отсто.

И овој предлог ќе се најде на дневен ред во Собранието, а од Владата вчера образложија дека намалувањето на данокот е со цел да се намалат трошоците на домаќинствата.

Можеби ќе ве интересира: