Реклама

Вечерва се менува времето

promena_vreme

Ноќта помеѓу сабота и недела (28 и 29 март) ќе почне летното сметање на времето. Стрелките на часовникот во 2 часот наутро ќе треба да ги поместиме за еден часа нанапред, односно на 3 часот.

Zito baner

Летното сметање на времето завршува на 25 октомври во 3 часот по полноќ.

Agria

Расправата за нужноста од укинување на системот на промена на сметање на времето го доживеа својот врв пред 12 години, која резултираше со заклучок дека секоја земја самостојно ќе одлучи дали ќе прифати летно или зимско сметање на времето. Таквиот предлог беше усвоен од Европскиот парламент.

Идната година треба да стапи во сила предлогот за укинување на задолжителното поместување на часовникот во земјите од Европската унија.