Реклама

Банкротираше првиот фудбалски клуб поради коронавирус

Жилина е првиот фудбалски клуб кој што прогласи банкрот поради состојбата со коронавирусот. Клубот седумпати беше шампион на Словачка.

Zito baner

Во соопштение од клубот, објаснуваат за тешката состојба во која се наоѓаат и најавуваат дека сите играчи треба да започнат да бараат нов клуб бидејќи овој ќе биде ликвидиран.

Agria

Работата на клубот официјално ќе биде прекината на 30 април годинава, а играчите ќе можат да бараат нов клуб од тој датум, без оглед на постојните договори.

Банкротот доаѓа како резултат на неможност да се согласат со играчите за плаќања и намалувања на плаќања заради ефектите на пандемичниот коронавирус, а бидејќи клубот веќе некое време е во несигурна финансиска состојба, беше решено дека ликвидацијата е единствената опција.

Жилина беше на второ место во Словачката фортуна лига пред паузата поради избувнување на пандемијата на коронавирус, со 10 бода помалку од Слован од Братислава и седум повеќе од Дунавска стреда.