Реклама

Цената на нафтата на берзите расте

nafta omikron

Нафтата на берзата повторно го надмина нивото од 120 долари за барел (159 литри), а експертите предупредуваат дека летово лесно може да достигне 150, па и 200. Светскиот пазар на дизелот, гориво што ја движи економијата како енергент и моторно гориво во сообраќајот.

Како причина за растот на цената по двенеделна пауза се наведува намалувањето на залихите со сурова нафта во САД.  Залихите паднаа за 2,5 милиони барели. Втората причина за раст на цените е дефектот во конзорциумот Касписки гасовод кој го поседува еден од најголемите нафтоводи кој од Русија испорачува нафта за Kазахстан па за светските пазари. Заради невреме во рускиот дел на Cрното Море, оштетена е опремата за товарање.

Содржината продолжува под рекламата

Agria

Во земјава, по растот на цените на светските берзи, дизелот поскапе за 24,5 денари за литар во рок од само три дена. Бензините за 12 денари. Потоа, заради пониските цени и мерките на Владата, цената почна да паѓа, но од вчера цените повторно растат. Синоќа дизeлот бензините поскапеа за 3 денари.

Можеби ќе ве интересира: