Реклама

МОН: Учебната година започнува на 1 септември

post-covid uciliste

Министерството за образование и наука информира дека учебната 2022-2023 година ќе почне на 1 септември и за оваа цел веќе се усвоени и објавени календарите за организација на работата на јавните средни и на основните училишта во новата учебна година.

Zito baner

„МОН во соработка со Бирото за развој на образованието и другите надлежни институции и партнери интензивно работи на обезбедувањето на сите неопходни услови за успешен почеток и тек на наставата. Во тек се повеќе инвестициски активности за изградба на нови и реконструкција на постојни училишни објекти, за изградба на спортски сали, набавка на опрема за дел од училиштата, поставување 265 кабинети по природни науки во основните училишта и слично“, се вели во соопштението од Министерството.

Agria

Од таму потенцираат дека „втора година по ред продолжува етапната имплементација на најкрупната образовна реформа во основното образование, која треба значително да го унапреди квалитетот на наставата, а училиштето да стане поинтересно место за младите“.

„По воведувањето нови наставни програми за учениците од прво и четврто одделение минатата учебна година, сега нови наставни програми се подготвени и за второ и петто одделение, а во фаза на изработка се и нови учебници врз основа на постојните по сите предмети во соодветните одделенија. Постапките за одобрување на учебниците за прво, вторo, четврто и за петто одделение за кои се изготвени нови наставни програми се во разна завршна фаза на одобрување, така што при евентуално пролонгирање на постапките и по почетокот на учебната година, учениците ќе го совладуваат знаењето преку подготвени соодветни материјали додека не ги добијат новите учебници“, соопштуваат од МОН.

Можеби ќе ве интересира: