Реклама

Највредните лекции што татковците можат да им ги пренесат на децата

Tatko i Kerka

Родителството е важна и напорна животна улога која претставува предизвик за татковците и мајките и чиј исход е неизвесен. Да се ​​биде добар родител воопшто не е лесно. Кога зборуваме за родителството, најмногу мислиме на мајчинството, додека татковците често се во втор план.

Улогата на таткото во воспитувањето и развојот на детето сè уште е оптоварена со разни предрасуди во кои воспитувањето на децата се смета исклучиво за „женска работа“. Без оглед на тоа што е природно мајката да биде повклучена со детето во најраните фази од животот на детето, таткото исто така игра важна улога во развојот на своето дете уште од најрана возраст.

Agria

Емоционална достапност

Таткото треба отворено да разговара за чувствата со детето. Доколку се појави лутина или фрустрација, добро е да му објасните на детето дека тоа е реакција на одредена ситуација и поради одредени чувства. Тогаш таткото треба да му даде до знаење на детето што би направил поинаку доколку е потребно. Ова им помага на сите бидејќи поттикнува комуникација и конструктивен дијалог.

Слушање

Како што таткото треба да разговара со своето дете, така и детето треба да може да разговара со него. Нема простор за тврдоглавост, и никогаш не треба да се забранува покажувањето на чувствата.

Сочувство

Идејата за силни мажи кои не плачат ја задушува секоја шанса за емпатија. Болката треба да се чувствува и доживее, без разлика на возраста и полот. Учењето на децата да ги прифаќаат сопствените и туѓите чувства е една од најважните лекции.

Наклонетост

Покажувањето љубов кон вашето дете треба да биде дел од секоја интеракција. Во општеството често се чини дека само мајките имаат право да плачат. Тоа е погрешно на многу нивоа, а покажувањето наклоност и љубов на таткото кон детето е пресудно за развивање на неговата самосвест, самопочит и доверба во еднаквоста и еднаквоста на сите човечки суштества.

Добар модел

Татковците треба да се грижат за себе и за своите обврски, но и да користат соодветен вокабулар. Исто така, треба да покажат дека се однесуваат кон сите со почит бидејќи децата учат многу повеќе гледајќи отколку слушајќи.

Можеби ќе ве интересира: