Реклама

Паднаа пресуди за Мијалков и Тачи

saso mijalkov

Судиите Огнен Ставрев и Осман Шабани одново пресудија по предметот „Титаник 2“, кој се однесува на изборни нерегуларности сторени на изборите во 2013 година. Судот ги ценел сите олеснителни и отежнувачки околности и ги огласи сите осомничени за виновни.

На повтореното судење, ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалков, е осуден на казна затвор од две години. Лидерот на ДПА, Мендух Тачи, исто така доби казна затвор од две години.

Agria
menduh taci

Од ексчленовите на ДИК, кои добија преквалификација на делото и сега се гонат за повреда на избирачкото право, на Бедредин Ибраими му е изречена казна затвор од две години, исто како и Влатко Сајковски, Сашо Срцев и на Анита Стефановска, кои добија казна затвор од две години.

„Судот е на мислење дека никогаш и никаде не смее неправото да биде над правото. Обвинетите направиле директна повреда на изборното право во интерес на своите партиски интереси, со директна и умислена повреда“, изјави, меѓу другото, судијата Ставрев.

Сашо Мијалков беше спроведен на судењето со доцнење од половина час од страна на затворските полицајци од затворот во Струга. Во судницата беше присутен и син му Александар Мијалков.

Сите обвинети и на повтореното судење негираа вина. Сашо Мијалков и Мендух Тачи се гонат за поттикнувачки дејства, а ексчленовите на ДИК дека поништиле гласање по нивна насока. Очекуваа дека обвинителот Гаврил Бубевски ќе го повлече обвинението бидејќи според нив е неиздржано, а бидејќи тоа не беше направено, очекуваа судиите Ставрев и Шабани да донесат ослободителни пресуди.

Апелација ја укина пресудата во декември 2019 година. Од тогаш до декември 2022 година по предметот сè се постапува во Кривичниот суд. Ова би значело дека речиси е невозможно за четири месеци, пред делото на Мијалков да застари, да се донесе правосилна судска одлука.

Во предметот „Титаник 2“ извесно е застарување на делото „примање награда за противзаконито влијание“ за кое е обвинет Мијалков веќе во април годинава. Ако Апелација не донесе одлука за овој предмет до април, Мијалков ќе биде ослободен од вина. За другите обвинети, меѓу кои и Тачи, делата не застаруваат набргу.

Можеби ќе ве интересира: