Реклама

Зголемен водостојот на Вардар, ЦУК предупредува на претпазливо движење покрај реките и суводолиците

Водостојот на реката Вардар е зголемен заради зголемувањето на водостој на приклучните реки заради обилните врнежи од дожд и снег, согласно најавата од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) од 19 јануари.

Текстот продолжува под рекламата

„Предупредуваме на претпазливо движење покрај реките и суводолиците. Конкретно, УХМР пред 5 дена најави зголемени врнежи, топење на снег и дека се очекува дека хидолошката состојба да доведе до можни локани поплавувања. Во повеќе делови од земјата, како резултат на врнежите во изминатиот период и топењето на снегот, дека земјата е заситена со влага и се очекува брза реакција на помалите реки и суводилици низ земјава каде што на места се можни локални излевања“, информираа од Центарот за управување со кризи.

Текстот продолжува под рекламата

Agria

Инаку Вардар веќе се излеа во село Стримница Општина Желино, а можно излевање на реката Вардар во близина на бензиската пумпа во Чегране.

Можеби ќе ве интересира: