Реклама

Велешанецот Роберт Митровски се придружи на персоналот на Центарот за комбинирани воздушни операции на НАТО

general mitrovski veles

Велешанецот Роберт МИТРОВСКИ од воздухопловните сили на Република Северна Македонија од пред неколку дена му се придружи на персоналот на Центарот за комбинирани воздушни операции на НАТО во Торехон де Ардоз (CAOCT).

Офицерот Митровски по пристигнувањето беше примен од генерал-полковник Фернандо Де ла Круз, командант на единицата, со кого имаше кратка работна средба. Во следните три години, командантот велешанецот Митровски ќе ја извршува улогата на контролор на борбен авион во Центарот за воздушна одбрана статична, придонесувајќи го своето знаење и искуство во надзорот на воздушниот простор под одговорност на Центарот за комбинирано воздухопловство.

Agria

За да се одбележи оваа пресвртница, се одржа воена церемонија во седиштето на CAOCT, со соодветно подигање на знамето на земјата.

За време на воената церемонија, генералот Де ла Круз имаше свое излагање до персоналот на CAOCT, заблагодарувајќи ѝ се земјава за придонесот на војниците во постојаната мисија за воздушно набљудување на Алијансата на јужното крило, извршена од CAOC. Генералот, исто така, ја истакна посветеноста на Северна Македонија кон Алијансата, на која додава вредност преку соработката и чија структура ја поддржува од нејзиното инкорпорирање во 2020 година.

Со додавањето на мајор Митровски, CAOCT го заокружува претставувањето на сите земји од својата Област на одговорност.

Северна Македонија е 30-та членка на НАТО. Нејзиното инкорпорирање во Алијансата се случи на 27 март 2020 година. На 9 декември 2021 година, на аеродромот во Скопје, со воена церемонија беше инаугурирано вклучувањето на Република Северна Македонија во системот за воздушно надзор на НАТО. На церемонијата, тогаш присуствуваа поранешната министерката за одбрана на Република Северна Македонија, Радмила Шекеринска, командантот на Центарот за комбинирани воздушни операции на НАТО во Торехон, генерал-потполковник Де ла Круз и началникот на грчките тактички воздухопловни сили, генерал-потполковник. Темистокле Буролија, меѓу другите цивилни и воени власти.

Веста е преземена од: ac.nato.int

Moжеби ќе ве интересира: