сабота, 3 декември, 2022
Реклама

СЗО повторно апелира здравите да не носат маски

woman-wearing-face-mask-3869390

Здравите луѓе да не носат маски, штетни се, повторно апелираат од Светската здравствена организација (СЗО). Оттаму велат дека маските се потребни само за оние кои се заразени со коронавирус или пак за луѓето кои се грижат за пациенти.

Според директорот за управување со вонредни состојби на СЗО, Мајк Рајан, во изјава која ја пренесува Си Ен Ен, тој вели дека нема конкретни докази кои сугерираат дека масовното носење маски има потенцијални придобивки.

Agria
mike ryan who
Мајк Рајан – директор за управување со вонредни состојби на СЗО

„Неправилната употреба на маските може само да направи повеќе штета отколку добро, во борбата против ширењето на вирусот“, рече Рајан.

Тој вели дека според Светската здравствена организација, маските се единствено наменети за болните и за здравствените работници.

„Глобален проблем е недостигот од маски и од други медицински материјали. Луѓето со најголем ризик се здравствените работници, кои се изложени секоја секунда, секој ден. Помислата дека немаат маски е страшна“, изјави Рајан.