Реклама

Истражување на Харвард: Коронавирусот ќе забави во текот на летото, потоа следи втор бран

Голема студија спроведена од Харвард, МИТ и други институции студираше како временските услови, поточно порастот на температурата и влажноста, влијаат на ширењето на коронавирусот.

Zito baner

Тие студирале 3739 локации низ целиот свет и заклучиле дека просечните температури над 25 Целзиусови степени значително го намалуваат ризикот од инфекција. Секое дополнително покачување на температурата од 0,6 степени над тоа ниво е поврзано со 3,1 процентно намалување на репродуктивниот број на вирусот, наречен R0. Ова е просечен број на нови инфекции генерирани од секое заразено лице. Кога R0 ќе падне под 1, епидемијата почнува да исчезнува.

Agria

Но, како што забележуваат научниците, како и секое досега слично истражување, ова потврди дека летото нема целосно да ја запре пандемијата. Научниците забележуваат дека коронавирусот веројатно ќе се однесува како САРС и МЕРС, односно дека ќе ослабне за време на потоплите временски услови, но дека тоа значи и дека по летото бројот на инфекции ќе се зголеми во есен.

Тие исто така наведуваат дека вториот бран на епидемијата е сигурен.

За да се спречи вториот бран постојат само две сценарија ако вирусот не исчезне или се промени – или колективен имунитет или вакцинација.