Реклама

Коронавирусот во Италија бил пристутен пред 21 февруари

Кориере дела сера, укажува дека истражувањето утврдило дека најпрво од коронавирусот се заразиле главно млади луѓе, а неодамнешните заразени од вирусот се релативно со возрасна група граѓани.

Анализата која ја направи една поликлиника во Милано потврдува дека вирусот во Италија е пред 21. февруари, кога е утврден и првиот официјален случај во Ковид 19, пишува италијанскиот весник Кориере дела сера.

Agria

Истражувањето на италијанскиот весник, кое опфатило 800 дарители на крв, објавено на интернет страницата “medRxiv”, дава до знаење дека на почетокот на епидемијата 4,6 отсто од дарителите на крв веќе имале антитела на Ковид-19, а тој процент пораснал на почетокот на април на 7,1 отсто.

Италијанците има повеќе од 32.000 починати како последица од епидемијата, и е трета по бројот на жртвите после Велика Британија и САД. Коронавирусот во Италија, предизвика најдолга блокада во Европа, во која земјата дури по два месеци почнува постепено да се враќа во нормала, во која италијанската економија сега се соочува со најтешки последици.