Реклама

(ФОТОГАЛЕРИЈА) Нов стрип мурал се црта на ѕидот под Градскиот саат во Велес

mural 997x485

Нов ѕиден мурал доби Велес. Тој се изработува на армирано – бетонскиот ѕид под Градскиот саат. Муралот го цртаат стрип уметниците од „Стрип центарот на Македонија“. Проектот наречен „Муралот како културна и туристичка знаменитост во Велес“, се реализира со пари од годинешната програма на Министерството за култура.

Zito baner

„Стрип центарот на Македонија“ досега веќе има изработено пет мурали на фасади во градот.

Agria

„Ова е втор пат Министерството за култура да поддржи ваков проект. Овие стрип мурали, први од ваков вид во Македонија, се протегаат на различни локации и се вистинска атракција како за жителите на Велес, но ја збогатува и неговата туристичка понуда. Праксата на цртање на мурали е многу честа во светот, посебно е интересен градот Ангулем, Франција, откаде ги добивме првичните идеи и искуства“, вели Томе Трајков, координатор на проектот.

Стрип муралот се изработува на површина од 33 метри квадратни. Овој пат мотив за цртање на мурал е Крале Марко и се работи на веќе познатата локација во близина на Градскиот саат, меѓу два веќе изработени мурали. Се работи со акрилни фасадни бои и специјални четки од страна на веќе воиграниот тим, Ване Трајков, како главен цртач и Анита Гочева и Горан Мазнев кои се асистенти.

„Праксата на изработка на мурали низ Велес ќе продолжи и понатаму, во според тоа колкава финансиската поддршка ќе добиеме од државата, но и од други донатори. Оваа уметност е веќе прифатена помегу граѓаните на Велес, нивните коментари при поминување низ оваа прометна улица го докажуваат тоа. Се надеваме дека интерес за овој тип на творештво ќе се пројави и низ други градови од државата“, рече Трајков.

Поврзани вести: