Реклама

Хрватска ќе почне процедура за воведување на еврото

Kuna

Хрватска летово и официјално ќе побара влез во еврозоната, односно во европската банкарска унија, а за промена на својата валута од куна во евро ќе мора да почека најмалку две и пол години.

Zito baner

Хрватската влада наскоро ќе ги извести европските институции за примената на сите мерки, а Европската централна банка треба да ги извести од еврозоната за проценката на пет хрватски банки.

Agria

Хрватскиот „Јутарњи лист“, објави дека владата очекува позитивен одговор до средината на јули, по што, според постапката, ќе се испрати официјално барање за влез во еврозоната.

Се проценува дека овој процес ќе заврши во наредните месеци. Сепак, искуството на другите земји покажува дека периодот до воведување на еврото може да варира од две и пол години, колку што и требаше на Словенија, па се до 11 години, колку што и беше потрeбно на Литванија.