Реклама

(ВИДЕО) Мигранти поминуваат на железничката пруга во Велес

Migranti 13.06.2020

Група од осум мигранти денеска околу 12 часот помина по железничката пруга во центарот на Велес. Камерата на Батали.нет успеа да го сними нивното минување. Мигрантите се движат од југ кон север, односно кон границата со Србија, откаде се обидуваат да стигнат до земјите од западна Европа.

Zito baner

Откако почна кризата со коронавирусот, се намали бројот на мигранти кои нелегално ја поминуваат територијата на Македонија. Сепак, во последните недела – две, повторно е забележано зголемено присуство на мигранти, кои освен пругата, често го користат и автопатот Гевгелија – Скопје, но се превезуваат и со илегални трговци.

Agria

Пред два дена, железничка локомотива усмрти мигрант кој спиел на пругата, кај велешкото село Згрополци. Неколку дена претходно, двајца мигранти со закана од пиштол се ограбени на автопатот Градко – Велес, во близина на село Караслара, а истиот ден, кај клучката Велес – Скопје – Штип полицијата фати шверцер, кој превезувал 12 мигранти. Една недела претходно, кај месноста Пуста кула, на стариот пат Скопје – Велес полицијата откри 25 мигранти во три автомобили, но возачите побегнаа.

Поврзани вести: