Реклама

(ВИДЕО) „Брако“ го промовираше првото возило за чистење на водород во светот под брендот Green Machines

Компанијата „Брако“ го промовираше првото возило за чистење во светот кое целосно работи на водород. Возилото ќе се продава под брендот Green Machines, а ќе се произведува во фабриката на „Брако“ во Велес, која минатата година стана сопственик на брендот Green Machines и на сите интелектуални и патентни права поврзани со машините.

batali.net 640x289px banner

Ова е најнова иновација од страна на „Брако“, која очекуваат да биде game-changer на пазарот на возила за чистење во светот, бидејќи е целосно еколошко возило, кое воопшто не ја загадува животнта средина, што е голема конкурентска предност, во време кога Европа и целиот свет се борат за намалување на штетните издувни гасови од возилата и транпортните – сообраќајни средства.

Agria

Станува збор за машина за чистење улици и јавни површини каде што енергијата ќе ја генерира горивна ќелија, а како гориво ќе користи водород (хидроген).  Водородот е складиран во сад под екстремно висок притисок и тој заедно со кислород од воздухот напојува горивна ќелија, која генерира електрична енергија, која понатаму ги придвижува електромоторите на возилото.

“Веруваме дека водородот е гориво на иднината и неговата сè поголема присутност со обезбедена инфраструктура во развиените земји не поттикна на еден ваков подвиг. Оваа машина претставува сè, за што се залагаме и ние навистина веруваме во нејзината моќ да го промени светот на подобро. Среќни сме што по долгогодишен развој и посветеност, сега ќе претставиме производ што ќе го направи горд целиот свет”, велат од Green Mashines.

Иле Атанасов, директор во „Брако“ задолжен за сегментот за производство на возила за чистење и медицински помагала вели дека е особено горд што бил инволвиран во овој проект од самиот почеток и што успеале да покажат дека и во Македонија е возможно да се направи комплексен производ со голема додадена вредност и квалитет достоен за почит.

Иле Атанасов

“Ако пред 10 години бевме први на пазарот што понудија машина за чистење улици целосно на електричен погон каде извор на енергија се литиум-јонски батерии, сега повторно сакаме да се наметнеме како лидери во оваа област на начин што први во светот ќе претставиме машина за чистење улици и јавни површини каде што енергијата ќе ја генерира горивна ќелија, а како гориво ќе користи водород (хидроген)”, вели Атанасов.

Промоцијата на новото возило на чистење била првично планирана на биде во мај годинава на саемот IFAT во Минхен, кој е најпознат во светски рамки за овој тип на машини, но за жал заради пандемијата на вирусот Ковид-19 тој настан се откажа, заради што во следниот период новите иновативни возилата под брендот Green Machines преку различни алтернативни начини ќе се презентираат низ целиот свет.

Можеби ќе бе интересира: