Реклама

Првата водородна машина на „Брако“ ги чисти улиците на Утрехт

Утрехт е првиот холандски град кој од вчера ја одржува хигиената на своите улици и пешачки зони со помош на најновата зелена машина на „Брако“ од брендот „Грин машинс“, GM 500 H2. Станува збор за иновативна машина што работи на водороден погон, 100% еколошка, со 0 емисии на јаглерод диоксид и други штетни супстанции. Се движи и работи на електрична енергија, при што единствениот нус-производ e вода, која настанува од реакцијата на водородот во резервоарот и кислородот од воздухот.

batali.net 640x289px banner

Во ноември минатата година, „Грин машинс“ (Green Machines), компанија која е во сопственост на „Брако“, ја промовираше оваа машина на европскиот пазар, како револуционерен еколошки производ, паметен избор за паметни градови кои се грижат за животната средина и бараат одржливи решенија. Неколку месеци по промоцијата, првиот примерок е испорачан во Утрехт, а се очекува многу наскоро GM 500 H2 да биде присутна и на улиците на Амстердам и Ротердам.

Agria

Холандските екологисти ја поздравија оваа одлука на локалната власт во Утрехт, потенцирајќи дека нема потреба горивото да се дополнува на станици за водород, бидејќи производителот нуди модел со флексибилен кертриџ-систем. Тоа е навистина огромен адут на иновативната машина, бидејќи им овозможува пристап до најчистото гориво и на оние градови што немаат соодветна инфраструктура за полнење.

„Нема потреба од инвестирање во скапи системи за полнење водород. Празната водородна капсула може да се замени со нова на едноставен и безбеден начин, на кое било место и во кое било време“, забележува холандското еколошко здружение „Сè за водород“.

Од јавното комунално претпријатие на Утрехт потенцираат дека се стремат кон поголема одржливост на заедницата.

„Одлично е што сега можеме да користиме зелена и одржлива технологија за дневното чистење на јавните површини во центарот на градот. На овој начин преземаме иновативен чекор напред кон поголема одржливост на заедницата“, велат тие.

Револуционерниот производ на велешки „Брако“ е резултатот од работата на тим од 15 инженери од нашата земја кои ја развија GM 500 H2 во соработка со инженери од Холандија. Покрај холандските градови, интерес за зелената машина веќе има и на американскиот и британскиот пазар, во Јапонија, скандинавските земји итн.

Намалувањето на емисиите на јаглерод диоксид и обезбедување одржливи решенија е вградено во мисијата и визијата на „Грин машинс“. Најновиот член на семејството на зелените машини е продолжение на континуираните стремежи на компанијата.

https://allesoverwaterstof.nl/waterstof-veegmachine-door-utrechtse-straten/?fbclid=IwAR2_alqA1pemAi-8ygxryT0w6dE8pfWJXG259koFokWvMGr6ESFRYPdqfQ0

Можеби ќе ве интересира: