Реклама

Почнува сезоната на алергија на полен – совети како да ги ублажите симптомите

alergii, polen

Избегнувајте да поминувате време на отворено

ZITO BANER 700x300 banner NOVA GODINA

Иако избегнувањето престој на отворено по зимските денови изгледа како невозможна мисија, луѓето кои се алергични на полен треба двапати да размислат пред да одлучат да го напуштат домот. Но, тоа не значи дека не треба да излегувате од дома, туку потрудете се да не излегувате помеѓу 5 и 10 наутро кога концентрацијата на полен е најголема.

Agria

Туширање

Размислете за туширање и миење на косата откако сте биле на отворено, бидејќи поленот може да се смести на вашата коса, кожа и облека. Облеката која сте ја носеле задолжително сменете ја, бидејќи поленот останува на облеката.

увајте ги прозорците затворени

Прозорците од вашиот дом треба да бидат затворени во текот на денот, а собите мора да се чистат навечер. Исто така, додека возите, држете го подвижниот покрив затворен, а по желба оставете ги другите прозорци отворени за да го циркулира воздухот.

Капете ги милениците

Капењето на вашето домашно милениче може да помогне во ограничувањето на алергените. Поленот може да влезе во нивното крзно и така во вашиот дом. Се препорачува да го капете вашето домашно милениче само двапати неделно за време на сезоната на алергии, бидејќи премногу капење може да биде лошо за неговата кожа. Затоа се препорачува и користење марамчиња за домашни миленици.

Носете маска

Ако работите на отворено, тогаш носете маска за да го филтрирате поленот. Очилата за сонце го спречуваат поленот да навлезе во вашите очи, а исто така можете да користите вазелин кој ќе го намачкате внатре во ноздрите за да ги заштитите од поленот што влегува во респираторниот тракт.

Можеби ќе ве интересира: