Реклама

Мајкрософт ги замрзнува платите на вработените

majkrosofr

Една од најголемите технолошки компании во светот Мајкрософт одлучи да ги замрзне платите на сите вработени со полно работно време како дел од мерките за штедење.

Zito akcija 640x289px

Како што пренесува Блумберг, извршниот директор Сатја Надела во писмо до вработените изјавил дека овој потег е неопходен за да се генерираат доволно пари за инвестирање во развојот на вештачката интелигенција.

Agria

Мајкрософт веќе ги зголеми платите во 2022 година.

Сепак, компанијата ќе ги разгледа покачувањата за вработените по час.

Технолошките компании во минатото спроведуваа или најавуваа масовни отпуштања поради благо зголемување на побарувачката и зголемени трошоци за финансирање, подготвувајќи се за потенцијална рецесија.

Минатиот месец Мајкрософт објави квартален профит поголем од очекуваниот, а најавија и големи инвестиции во вештачката интелигенција. Ова вклучува нова инвестиција од 10 милијарди долари во Open AI, компанија која го разви ChatGPT, како и во четботот на интернет пребарувачот Bing.

Можеби ќе ве интересира: