Реклама

Биткоинот на рекордни нивоа – за една година поскапе за 200%

bitkoin

Најпознатата криптовалута биткоин стигна чекор поблиску до највисоката цена во историјата на своето постоење. Така, со вредност од околу 68.990 долари денес бтикоин е поскап отколку цените забележани во текот на пандемијата. Пазарната капитализација на биткоин достинг 1,28 трилиони дикари од декември 2021 година.

Zito akcija 640x289px

Биткоин, кој сочинува повеќе од половина од сите риптовалути во оптек, порасна за над 200% во последните 12 месеци, според CoinMarketCap. Растот бил поттикнат и од т.н. halving, кој би ја намалил наградата во биткоин која ја добиваат рударите кои создаваат биткоин со рударење. Намалувањето на наградата која ја добиваат тие за верификација на трансакциите во биткоин на блокчеин на речиси половина треба да ја намали исплатливоста на создавањето нови биткоини. Си тоа се намалува понудата на биткоини, а секое намаување, покрај постојаната понуда, доведува до раст на цената. Тоа вештачко создавање на недостиг на криптовалутата доведува до раст на цената.

Agria

Тоа вештачко создавање недостиг се смета за позитивно за цената на биткоин. Самата најава на halving создава очекување на раст на цената, а со самото тоа и реален раст на цената. Нешто слично се случува и на класичните брзи, кога очекувањето дека цената на некоја акција или повеќе акции ќе расте, во иднина доведува до поголема побарувачка за тие акции.

Така цената на биткоин за само една гоидна порасна за над 200%. Ако гледаме од првиот ден на појавата на биткоин до денес, цената на оваа криптовалута е зголемена за речиси 50.000%.

Можеби ќе ве интересира: