Реклама

Матурантите го полагаат изборниот екстерен испит од државната матура

Drzavna matura 3

Денеска матурантите го полагаат вториот изборен екстерен испит од државната матура. Најмногу пријавени кандидати има за тестот по Англиски јазик (13,198). За Математика ќе полагаат 1,356 ученици, за Германски јазик 114, за Француски јазик 37, за Естетика 84, а по еден кандидат се пријавени за Руски јазик и Филозофија.

Текстот продолжува под рекламата

Zito akcija 640x289px

Надлежните порачуваат дека се е подготвено, иако минатиот викенд дел од матурантите го сликаа и го испраќаа испитот во вибер-група со 5000 членови. Очекуваат да проработи свеста кај матурантите и кај тестаторите.

Текстот продолжува под рекламата

Agria

Оваа година, за поголема контрола при полагањето, тестовите се решаваат во големи простори – училишните холови или спортските сали.

Можеби ќе ве интересира: