Словенија воведе нови драстични мерки

Slovenija karantin

Словенија денес воведува низа нови ограничувања за да се обиде да спречи ширење на ковид-19 и тие ќе бидат на сила во следните две недели.

Zito akcija 640x289px

Со цел да се ограничи ширењето на коронавирусот и да се зачува здравствениот капацитет, словенечката влада донесе мерки, вклучително и запирање на јавниот превоз и забрана за секаков собир на луѓе кои не се членови на исто семејство или заедничко домаќинство.

Agria

Забранети се какви било заеднички прослави, верски церемонии, а свадбите се дозволени, но без свадбени церемонии, на лица кои ќе добијат специјална дозвола од Министерството за јавна администрација.

Наставата во училиштата сè уште се на далечина односно онлајн, а градинките ќе продолжат да бидат затворени, освен за децата на вработените во службите за итни случаи.

Бидејќи ситуацијата со развојот на епидемијата е критична во сите соседни земји, донесена е одлука за укинување на правото да се оди во странство за 48 часа и да се врати без карантин или негативен тест за ковид-19 за луѓе кои имаат имот во странство.

Можеби ќе ве интересира:

https://batali.net/15471/26-ozdraveni-i-40-zarazeni-veleshani-so-kovid-19-vo-poslednite-24-chasa/