понеделник, 12 април, 2021
Реклама

Може ли да бидете бремени, а да не знаете?

Сигурно сте прочитале за жени кои дознале дека се бремени, дури кога почнале да се породуваат и сте се прашувале како е тоа можно! Еве објаснување за тоа колку се чести бременостите без симптоми и зошто е тоа така

Bremena zena

Замислете да откриете дека сте бремени, но дека сте бремени веќе 5 месеци. Звучи неверојатно, но можно е. Според студијата на Journal of Royal Society of Medicine, една од 475 жени може да не сфати дека е бремена до 20-тата недела, а една од 2.500 жени дознава дека е бремена дури кога ќе започне породувањето.

Kegi Mobi

Не е невообичаено да немате симптоми на бременост четири до шест недели по последната менструација. Лекарите ја сметаат бременоста со првиот ден од последната менструација. Овој број се намалува за две недели, бидејќи повеќето жени го знаат денот на менструацијата, но не го знаат денот на зачнувањето.

Првите симптоми обично се појавуваат околу 14 дена откако оплодената јајце клетка е всадена во ѕидот на матката и може да вклучува гадење, осетливост на дојките и промена на бојата на брадавиците. Ова би можело да биде неколку дена или недели откако жената очекува да ѝ започне менструацијата.

Повеќето симптоми на бременост ќе се појават во првите шест недели.

Сепак, за жените со неправилен менструален циклус, пропуштениот циклус не значи секогаш и бременост. Жената која не знае дека е бремена може да ги припише своите симптоми на други причини (на пример, обвинувајќи ги запекот и мачнината за проблеми со гастроинтестиналниот тракт).

Жените со синдром на полицистични јајници (PCOS) често имаат месеци без циклус. Од друга страна, некои жени крварат во текот на првото тримесечје од бременоста, па дури и во текот на второто тримесечје.

Тоа е компликација и симптом на бременост, но ако нема други симптоми на бременост, крварењето може да се припише на неправилен циклус.

Што е со ретките случаи меѓу кои една од 2.500 жени дознава дека била бремена дури по породувањето и која веројатно немала никакви симптоми на бременост?

Навистина има жени кои не знаеле дека се бремени – тие жени имале темелни, често недијагностицирани психолошки проблеми. Одрекувањето за бременоста е состојба во која бремената жена не забележува дека е бремена и нема објективна перцепција на бременоста.

Негирање на бременоста може да се појави кај жени кои не сакаат да бидат бремени, вклучително и кај тинејџерки, кај лица со зависности и оние кои од разни причини веруваат дека не се подготвени за дете. Постои толку јасна разлика помеѓу стомакот полн со храна или надуеност во цревата и стомакот што се развива во текот на бременоста.

Moжеби ќе ве интересира: