Реклама

Еве што треба, а што не треба да правите при чистење на вашиот автомобил

Досега мора да сте го исчистиле и измиле вашиот автомобилот десетици пати, но веројатно не ги знаете сите тајни на најголемите средства за чистење. Доколку сакате да го задржите сјајот на бојата што ја има вашиот автомобил колку што е можно подолго , тогаш треба да знаете што да правите, а што да не правите при миење и чистење на втомобилот, . Овие се совети на експерти за правилно одржување на чистотата на автомобилот.

Zito baner

Не користете стара маица, крпа или крпа

Agria

Старите и истрошени ткаенини често се користат за бришење автомобили, но микрофибер ткаенините се најдобриот избор затоа што не можат да ја изгребат површината на автомобилот, но нежно ја фаќаат. Платно за микрофибер треба да се користи при миење и отстранување на нечистотија што има навлезено во шуплините, како и за сушење.

Користете две кофи

Ако сакате да ја задржите бојата на вашиот автомобил колку што е можно подолго, мора внимателно да го измиете. Кога се обидувате да ја отстраните нечистотијата од тоа, не треба агресивно да ја триете валканата област. Најдобро е да го пробате методот со две кофи. Пополнете една кофа со вода со сапуница, а другата со чиста вода. Натопете микрофибер крпа во првата и избришете го автомобилот. Натопете друга крпа во втората канта и земете ја преостанатата нечистотија. Ова ќе го намали бројот на можни гребнатини што се јавуваат при миење.

Избришете па вшмукувјте го тепихот од автомомилот

Правосмукалките не можат да извлечат сè од тепихот на автомобилот, затоа прво избришете ги за да ја „олабават“ прашината што е собрана во нив. Тогаш вшмукајте ги.

Избегнувајте кружни движења со крпа

Кога правите кружни движења при миење со крпа тогаш и се гребе површината.Доколку имате правилно движење можнаста за гребење е помала.

Исчистете и заштитете ги вашите места

Многу луѓе забораваат да бидат внимателни во врска со своите кожни седишта, кои можат премногу брзо да се оштетат доколку не се одржуваат правилно. Во зависност од тоа колку време вашиот автомобил поминува на сонце, треба да ги исчистите седиштата и да користите овлажнител. Одвреме-навреме треба да примените и заштита на ткаенини.