Реклама

Рекорден број слободни работни места во Словенија

Во Словенија во вториот квартал од годината има речиси 25.900 слободни работни места – највисока бројка откако националниот завод за статистика почна да ги објавува тие податоци во 2008 година.

Zito baner

Најголем дел од слободните работни места се во угостителството.

Содржината продолжува под рекламата

Agria

Отворените работни места во вториот квартал се зголемени за 6 отсто во однос на првиот квартал и за една четвртина, или речиси 5.100 слободни работни места, во однос на вториот квартал минатата година.

Побарувачката за вработени во периодот беше посилна во сите сектори освен рударството, производството и недвижностите.

Сепак, најголема побарувачка имало во хотелиерството, каде во вториот квартал имало 1.100 повеќе слободни позиции во однос на истиот период лани.

Во меѓувреме, бројот на работни места во сите сектори е за 19.300 поголем на годишно ниво, според словенечкиот завод за статистика, показател што постојано расте од вториот квартал на 2014 година, освен вториот квартал од 2020 година, кога изби епидемијата на Ковид.

Можеби ќе ве интерерсира: