вторник, 29 ноември, 2022
Реклама

Обвинителот Трајче Пеливанов ќе биде прв човек на Обвинителство за гонење организиран криминал

trajce pelivanov obvinitel

По скоро година и половина поминати во Обвинителството за гонење организиран криминал, обвинителот Трајче Пеливанов ќе раководи оваа институција.

Советот на јавни обвинители, го разгледуваше предлогот на републичкиот обвинител Љубомир Јовески, и го избра да ги обавува обврските кои ги имаше обвинителката Вилма Русковска. Изборот доаѓа откако во петокот беше потврдена суспензијата на Русковска, која има мандат за да биде шефица на ова обвинителство.

Agria

Одлуката за поставување на Пеливанов беше едногласно изгласана од присутните членови на седницата. Тој ќе ја обавува функцијата до прекинот на суспензијата на Русковска или избор на нов обвинител, со оглед дека нејзинот мандат истекува во ноември.

Замена за Русковска е нужно да се постави, согласни беа сите присутни членови на седницата. Единствената дилема која ја имаше советот беше поврзана со терминологијата која ќе се употребат при поставувањето на заменикот, во случајов обвинителот Пеливанов, бидејќи Законот за јавни обвинители не предвидува ситуација каде шефот и неговиот прв заменик ќе бидат дел од дисциплинска постапка, за да се овозможи поставување на вршител на должност.

„Со оглед дека имаме една таква состојба, тешко дека и законодавецот можел да го превиди. Имаме состојба каде е отстранет од работа од тоа обвинителство, неговиот заменик е опфатен со постапката, заедно со друг обвинител. Дали може сега обвинителството, станува збор за едно од поголемите обвинителства, да го оставиме без раководител во овој период? Во рамките на духот на законот, сметам дека нема да згрешиме ако одиме со в.д.. Можеби диспозитивот треба да стои додека трае оддалечувањето на јавниот обвинител. Сметам дека нема да прекршиме права на никој што е засегнат, ниту отстранетиот јавен обвинител, ниту на првиот заменик, ниту некој трет. Тоа Обвинителство мора да има стабилно раководење, особено во овој период“ – рече Јовески.

Обвинителот Штерјев, кој беше согласен дека треба да има замена за Русковска, имаше само забелешки во делот на терминологијата.

„Законот предвидел суспензија како институт и предвидел институт распоредување. Во законот вели: ‘Ако на јавниот обвинител му е истечен мандатот, му престанала функцијата или е разрешен, Советот донесува в.д. …’. Нужен предуслов е да е разрешен обвинителот. Тоа е условот, за да има примена на институтот. Ваква ситуација имаше овој Совет пред три години, кога беше Катица Јанева. И на крај се разбравме. И тогаш реков: Замислете да ја пуштат Катица Јанева, ќе имаме двајца, еден избран и еден в.д.?. Од друга страна тоа обвинителство не смее да остане без шеф на обвинителство, мора да се реагира таму. Во таа дисциплинската постапка е и првиот заменик. Јас како го гледам изборот: Да се побара од заменичката да изготви нов распоред. Тој човек кој ќе го ставиме како в.д.. Да не правиме од советот недоветност. Мислам дека така штета најмалку ќе се направи. Вака кога не е разрешен, а поставуваме в.д..“ – кажа Штерјев.

Со ваквиот предлог не се согласија останатите членови, бидејќи сметаа дека изборот на заменик на Русковска ќе биде компромитиран, бидејќи заменикот назначен од суспендираната шефица, односно Ивана Трајчева, е опфатена во истата дисциплинска постапка.

Дел до членовите на Советот посочија и дека ова не е ист случај како со Катица Јанева бидејќи таа е избрана од Собранието, како и дека, за неа важел посебен закон.

Во однос на тоа дека ако се врати Русковска, ќе има двајца шефови, беше кажано дека во решението ќе стои дека во вакво случај, Пеливанов нема повеќе да ја извршува заменичката функција.

Пеливанов беше дел до тимот на Катица Јанева во Специјалното јавно обвинителство каде беше четири години, односно од 2015 до 2019 година.

Обвинителската кариера ја започнал во Основното јавно обвинителство во Скопје во 2009 година, каде бил до 2015 година.

Тој има стаж од 11 години. Во Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција беше избран минатиот април, кога беше оценет со 25 поени за тоа како ја извршува својата работа.

Moжеби ќе ве интересира: