Реклама

ЦУК: Потребно е намалување на истекот на Козјак и Матка за заштита од поплави во Зелениково и велешко

Zgolemen vododstoj Vardar Januar 2023

Вечерва, Центарот за управување со кризи за да се заштити населението покрај Вардар во Зелениково и Велешко од поплава побара да се пристапи кон намалување на истекот на вода од хидроакумулациите Козјак и Матка, за време на поплавниот речен бран на Вардар во Општина Зелениково – наплив во дел на реката Вардар, по пријавите од излевање на реката во нивите и опасност од поплавување на куќите во Зелениково.

Текстот продолжува под рекламата

Според Управата за хидрометеоролошки работи нивото на Река Вардар во централното подрачје на град Велес е покачено за половина метар. На левата страна има излевање во близина на коритото, но нема поплавено објекти и нема загрозено објекти од ударниот бран, кој веќе го намалува интензитетот.

Текстот продолжува под рекламата

Agria

На десната страна од Вардар е далеку од куќите. По контактите остварени со ТППЕ Велес и ЈКП Дервен Велес истите известуваат дека нема јавување од граѓани за загрозени и поплавени објекти од реката Вардар.

Можеби ќе ве интересира: