Реклама

Ако се замрзне цената на лебот, ќе го прекинеме производството се заканија пекарите

Leb na raft

Пекарите денеска се заканија дека штом владата ја донесе одлуката да се замрзнат цените на лебот на 33 денари, тие повеќе нема да го произведуваат. Откако ќе влезе одлуката во Службен Весник и официјално ќе стапи на сила, леб нема да има во продавниците.

Содржината продолжува под рекламата

„Ако Владата ја донесе мерката за ограничување на цената на лебот, од следниот ден нема да има леб на пазарот“, изјави денеска Горан Малишиќ, престедател на Групацијата за мелничко-пекарската индустрија по состанокот во Стопанската комора.

Содржината продолжува под рекламата

Agria

Пекарите појаснуваа дека во вкупна цена на леб најголем трошок кој опфаќа од 40-45 се трошоци за брашно, потоа околу 35 проценти се трошоци за работна рака, а останати за други трошоци како пакување, нафта, други енергенсиии… Посочуваат дека поради одливот на кадар има голем недостиг од кадар, поради што и платите во секторот нагло растат. Според нив, просечна плата кај пекарите е 600 евра, но има такви кои се платени и по илајда евра месечно. 

Можеби ќе ве интересира: