Реклама

Apple ќе плати и до 500 милиони американски долари за да се спогоди американската тужба за бавните iPhone уреди

Apple се согласи да плати и до 500 милиони американски долари за да го реши спорот, обвинувајќи го за забавување на постарите модели на iPhone, за да ги натера сопствениците да купат нови телефони.

Zito baner
apple

Прелиминарната предложена спогодба беше обелоденета во петокот вечерта и бара одобрување од страна на американскиот судија Едвард Девила во Сан Хозе, Калифорнија. Таа повикува Apple да им исплати на потрошувачите 25 американски долари по уред, што може да се прилагоди нагоре или надолу во зависност од тоа колку iPhone-а се квалификувани, со минимална вкупна исплата од 310 милиони УСД.

Agria

Apple негираше дека направил злосторства и го решил целиот случај за да ги избегне товарите и трошоците на парницата, покажуваат судските документи. Компанијата од Купертино, со седиште во Калифорнија, не реагираше веднаш во понеделникот на барањата за коментар.

Спогодбата во петокот ги опфаќа американските сопственици на iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7Plus или SE кои работеа на iOS 10.2.1 или понов оперативен систем. Исто така, ги опфаќа и американските сопственици на iPhone 7 и 7 Plus кои работеа на iOS 11.2 (или понова верзија) пред 21 декември 2017 година.

Потрошувачите тврдат дека перформансите на нивните телефони претрпеле забавување откако ги инсталирале ажурирањата на софтверот на Apple. Тие рекоа дека ова ги доведе во заблуда да веруваат дека нивните телефони се близу до крајот на нивниот животен циклус, за кои се потребни замени или нови батерии.

Apple проблемите главно ги припишува на промените во температурата, високата употреба и други проблеми и рече дека нејзините инженери работеле брзо и успешно за решавање на нив. Аналитичарите понекогаш се сметаат дека забавувањето на iPhone-ите е „гатање“.

Адвокатите за потрошувачите ја опишаа спогодбата како „фер, разумна и соодветна“. Тие ги нарекоа плаќањата од 25 долари по iPhone „значителни за кој било степен“, велејќи дека нивниот експерт за штети сметал дека максимум е можно 46 американски долари по iPhone.

Адвокатите планираат да побараат до 93 милиони американски долари, што е еднакво на 30% од 310 милиони американски долари, во правни такси, плус до 1,5 милиони долари за трошоци. По првичното негодување за бавните iPhone телефони, Apple се извини и ја намали цената за батериите за замена на 29 долари од 79 долари.

Извор Reuters