Деца и родители

Работи што никако не смеете да им ги кажете на трудниците

trudna zena

Ако сте бремени, вие сте во центарот на вниманието на случајните минувачи, познајниците сакаат да ви го допрат стомакот, кажуваат секакви работи и имаат совети за вас, а некои од пријателите и членовите на семејството кажуваат реченици кои воопшто не се пријатни. Многу од овие коментари станаа толку чести што …

Прочитај повеќе

Дете, родител и воспитувач – стратегии и пристапи при тргнувањето во градинка

deca i roditeli

Стравот на детето од одвојување од родителите е нормален дел од развојот, но на индивидуалните реакции во голема мера влијае искуството, односно колку често детето било оставано со други луѓе кои се грижат привремено за него. Мајката која никогаш не се одвојува од своето дете можеби несвесно му порачува: „Ти …

Прочитај повеќе

Кожна инфекција кај децата на плажите – што треба да знаат родителите

dete na more

И оваа сезона ја носи типичната летна болест. Кај децата на плажите низ Хрватска се појави инфекција позната како импетиго или слатка краста. Лекарите велат дека родителите не треба да креваат паника, иако импетиго како инфекција е многу заразно. Имено, честа е во летните месеци, но лесно се дијагностицира. Импетиго …

Прочитај повеќе

Ако момчињата што плачат се тешат наместо да се засрамуваат, нема да има толку лути мажи

Dete jade zelencuk

Мојот син тогаш имаше четири години. Одеше на фудбалски тренинзи еднаш неделно. Ги сакаше и ги мразеше тие часови. Му беа возбудливи, фрустрирачки и забавни и неодоливи. Сите тие измешани чувства што се интензивни и очекувано непредвидливи кога имате само четири години. Сите сме го доживеале тоа, нели? Едно утро …

Прочитај повеќе

Животот на самохраниот родител

majka i kerka

Секој родител знае колку е тешко и напорно родителството, особено кога грижата за детето е целосно пренесена на едниот родител. Навикнувањето на фактот дека целиот товар се пренесува само на вас, на почетокот може да биде страшно, но со текот на времето самохраните родители сфаќаат дека најважна е добрата организација …

Прочитај повеќе

Недостатокот на калциум кај децата, еве како да го препознаете

Majka i dete

Симптомите на хипокалцемија зависат од тоа колку е низок калциумот кај детето и колку брзо дошло до падот. Детето може да биде нервозно, да повраќа, да изгледа слабо или летаргично, да се грчи или да се тресе, да јаде помалку, да се чувствува тромо, па дури и да има епилептични …

Прочитај повеќе

Како да се разговара со најмалите ученици за дојавите за бомби, советува психотерапевтот Наташа Маџевска

dete i ucitel

Неколку месеци учениците се соочуваат со нова препрека во наставата – дојави за бомби. При дојава, Министерството за внатрешни работи е должно да направи целосна проверка на училиштето, а учениците заедно со наставниците да се оддалечат што е можно подалеку од училишната зграда. Во меѓувреме наставниците во пониските одделенија (од …

Прочитај повеќе

Слушајте ја својата мајка

Majka i sin

Кога бев мал, мајка ми ми рече да не излегувам без капа во зима. Не ја послушав, па денес имам хронична инфекција на синусите. Во основно училиште таа ме замоли да ја пишувам домашната задача навреме. А јас функционирав кампањски, без разлика колку би ме чинела таа навика. Во средно …

Прочитај повеќе

Родителите што многу зборуваат имаат попаметни и попослушни деца

deca i roditeli

Откриена е врска помеѓу децата што редовно разговараат со возрасните и нивните невербални способности, како што се расудување, аритметика и свесност за формите. За потребите на студијата, научниците поставиле уреди за снимање во облеката на одреден број деца (107) на возраст од две до четири години. Слушајќи ја секојдневната интеракција …

Прочитај повеќе

Стомачни вируси кај децата

Stomacen virus kaj decata

Болни пациенти има и кај матичните лекари, но и во болниците и во клиниките, каде што се примаат посериозни случаи. Вирусите предизвикуваат стомачни болки, обилна дијареа, а можат да ја зголемат и телесната температура. Неретко, пациентите со стомачен вирус дехидрираат, па мора да примаат инфузии. Стомачен вирус или гастроентеритис е заболување кое …

Прочитај повеќе