Деца и родители

Животот на самохраниот родител

majka i kerka

Секој родител знае колку е тешко и напорно родителството, особено кога грижата за детето е целосно пренесена на едниот родител. Навикнувањето на фактот дека целиот товар се пренесува само на вас, на почетокот може да биде страшно, но со текот на времето самохраните родители сфаќаат дека најважна е добрата организација …

Прочитај повеќе

Недостатокот на калциум кај децата, еве како да го препознаете

Majka i dete

Симптомите на хипокалцемија зависат од тоа колку е низок калциумот кај детето и колку брзо дошло до падот. Детето може да биде нервозно, да повраќа, да изгледа слабо или летаргично, да се грчи или да се тресе, да јаде помалку, да се чувствува тромо, па дури и да има епилептични …

Прочитај повеќе

Како да се разговара со најмалите ученици за дојавите за бомби, советува психотерапевтот Наташа Маџевска

dete i ucitel

Неколку месеци учениците се соочуваат со нова препрека во наставата – дојави за бомби. При дојава, Министерството за внатрешни работи е должно да направи целосна проверка на училиштето, а учениците заедно со наставниците да се оддалечат што е можно подалеку од училишната зграда. Во меѓувреме наставниците во пониските одделенија (од …

Прочитај повеќе

Слушајте ја својата мајка

Majka i sin

Кога бев мал, мајка ми ми рече да не излегувам без капа во зима. Не ја послушав, па денес имам хронична инфекција на синусите. Во основно училиште таа ме замоли да ја пишувам домашната задача навреме. А јас функционирав кампањски, без разлика колку би ме чинела таа навика. Во средно …

Прочитај повеќе

Родителите што многу зборуваат имаат попаметни и попослушни деца

deca i roditeli

Откриена е врска помеѓу децата што редовно разговараат со возрасните и нивните невербални способности, како што се расудување, аритметика и свесност за формите. За потребите на студијата, научниците поставиле уреди за снимање во облеката на одреден број деца (107) на возраст од две до четири години. Слушајќи ја секојдневната интеракција …

Прочитај повеќе

Стомачни вируси кај децата

Stomacen virus kaj decata

Болни пациенти има и кај матичните лекари, но и во болниците и во клиниките, каде што се примаат посериозни случаи. Вирусите предизвикуваат стомачни болки, обилна дијареа, а можат да ја зголемат и телесната температура. Неретко, пациентите со стомачен вирус дехидрираат, па мора да примаат инфузии. Стомачен вирус или гастроентеритис е заболување кое …

Прочитај повеќе

Како да ги поттикнете децата да јадат здрава храна, особено зеленчук?

Dete jade zelencuk

Одговорот го дадоа американски научници кои утврдија дека со зголемување на количината на зеленчук што им се нуди на децата како предјадење за ручек, се зголемува и неговиот внес како прилог со главното јадење. Во истражувањето на американски научници бил забележуван внесот на зеленчук од 51 дете во градинка во …

Прочитај повеќе

(ВИДЕО) „Мачорот Пабло“ новогодишен подарок за сите деца од Лајонс и Лео клубовите Велес

Лајонс клуб и Лео клубот од Велес, на сите дечиња во пресрет на новогодишните празници им ја подаруваат детската сликовница „Мачорот Пабло“. Оваа едукативна сликовница е наменета за деца од предучилишна возраст. Во неа низ приказната за Пабло, миленичето кое малата Мери го добива како новогодишен подарок, децата имаат можност …

Прочитај повеќе

Научниците тврдат: Расправиите меѓу децата можат да го стимулираат менталниот и емоционалниот развој, да ја зголемат зрелоста и да ги подобрат социјалните вештини

Sestra i brat

Расправиите меѓу браќа и сестри се добри за нив, велат експертите.Тие тврдат дека несогласувањата, расправиите и ривалствата меѓу браќате и сестрите можат да го стимулираат менталниот и емоционалниот развој, да ја зголемат зрелоста и да ги подобрат социјалните вештини. Научниците дошле до овие откритија благодарение на петгодишното истражување. Но, тие …

Прочитај повеќе

За моето дете: Моето најголемо достигнување секогаш ќе бидеш ти

Majka i dete

Да ме прашавте пред неколку години што мислам дека е моето најголемо достигнување, најверојатно ќе кажев нешто околу успесите поврзани со кариерата или финансиски добивки. Или нешто за моите патувања низ светот. Бев поттикната од заработката на пари и во таа насока размислував за успехот. Пречкртував нешта од мојот список …

Прочитај повеќе